piektdiena, 2010. gada 16. aprīlis

Kas iegāza trusīti Rodžeru?

Nekādi netieku gudrs, vai tiešām Latvijā trūkst godīgu un strādātgribošu cilvēku, ka viss uzsvars jāliek uz J. Maizīti kā vienīgo īsteno tiesiskuma aizstāvi? Gan jau ka kādam konkrētam politiskajam spēkam tas ir izdevīgi. Kamēr J. Maizītis trenkā A. Lembergu (ZZS) un velns viņu zin ko, tikmēr citas tikpat simpātiskas personas mierīgi pilnveido savu personīgo biznesu, vai arī papildina savu budžetu nebaltajām dienām. 

Nav jābūt īpaši gudram, lai saprastu, ka mūsu trusīti iegāza ļaunie vilki no ZZS, TP, un LPP/LC. Protams, pierādījumu tam nav. Bet atcerēsimies, ka Saeimā LPP/LC pārstāv 10 deputati, ZZS pārstāv 18 deputāti, bet TP jau 23 deputāti. Nav jabūt matemātikas ģēnijam, lai saprastu ka tas ir vairākums pret JL 18 deputātiem, SC 17 deputātiem, TB/LNNK 8 deputatiem un PCTVL 6 deputātiem. Ņemot vērā vēl to, ka ne visi tautas kalpi esot godīgi (tā to apgalvoja pats G. Daudze), tad protams nav nekādu pārsteigumu par šo iznākumu, ko daži uztver pārāk sakāpināti. Par visu pamatu varēja būt gaidāmā prokuratūras tīrīšana, kas noteikti nav izdevīga vairākiem politiskajiem spēkiem, kam ir pieejama informācija par prokuratūras darbību un planiem, kas varētu radīt zināmas problēmas priekšvēlēšanu cīņā.

Protams, ka tie kuri cietuši no J. Maizīša bargās uzmanības, tagad atspēlējās un ļauni priecājas. Kā spilgtākais piemērs tam ir A. Lembergs. Bet tā kā viņš ir ZZS līderis, tad kuram ir šaubas par to, kā šī apvienība balsoja? LPP/LC solīja valdību atbalstīt, bet tikko savu cilvēku iebīdīja sev vajadzīgajā krēslā, tā solījumi izgaisa kā dūmi. Par to vai J. Maizītis tomēr ir piemērotākais kandidāts ģenerālprokurora amatam var spriest katrs pats. Atgādināšu tikai Latvijas prokuroru Ētikas kodeksa pamatprincipus:
  • prokuroram jābūt patstāvīgam un neatkarīgam sava profesionālā pienākuma izpildē, norobežojoties no personiskajām interesēm vai kādas ārējas ietekmes;
  • prokurors, pildot dienesta pienākumus, nedrīkst vadīties no kādas atsevišķas personas, partijas vai grupas interesēm, pakļauties sabiedrības protestiem vai bailēm no kritikas;
  • prokurors pilda uzliktos pienākumus objektīvi un taisnīgi, ievērojot nevainīguma prezumpciju un personu vienlīdzību likuma un tiesas priekšā, kā arī neizrādot īpašu labvēlību vai radot nepamatotas privilēģijas.
Lasot šos trīss punktus, man tomēr rodas zināmas aizdomas par J. Maizīša atbilstību. Raidījumā "Kas notiek Latvijā" skaidri bija redzams ka pirmais punkts uz viņu iedarbojas visai manāmi. Un nav jau dūmu bez uguns. Ne velti mūsu līdzšinējam ģenerālprokuroram pārmet lēnīgumu. Tikai kā interesēs tas ir bijis? Visinteresantāk būs vērot, kas virzīs nākamo kandidātu. Un vēl interesantāk būs vērot kas viņu atbalstīs. Jebkurā gadījumā būtu patīkami, ja nākamais ģenerālprokurors tik tiešām darbotos pēc ētikas kodeksa un nestieptu gumiju pēc politiska vai privāta pasūtījuma. Bet vai tas tiešām ir iespējams mūsdienu Latvijā? Ceru ka to tiešām pierādīs mūsu nākamais ģenerālprokurors.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Priecāšos par jūsu izteiktajiem viedokļiem! Paldies par atsaucību.

Ar cieņu
Mārtiņš


nothing special... (A.Slakteris no Latvijas)
sava kabata katram tuvāka...